Tawaf Wada : Satu Kajian Dan Permasalahan Hukum Di Kalangan Jemaah Haji Malaysla - Lukmanul Hakim Hj Hanafi (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Kertas kerja ini bertujuan menerangkan dun menjelaskan kedudukan tawaf wada bagi jemaah haji Malaysia di Tanah Suci Makkah. Beberapa isu timbul, diantaranya isu sah atau tidak sah ibadat haji jika tertinggal tawaf wada serta pernasalahan kena dam atau tidak, jika meninggalkannya ketika uzur: Permasalahan ini sering sahaja dihadapi jemaah haji Malaysia di Tanah Suci Makkah khususnya bagi golongan waea emas apabila musim haji berakhir iaitu ketika ingin pulang ke tanah air Malaysia. Jemaah haji merasakan ibadat ini sangat berat untuk ditunaikan kerana apabila selesai mengerjakannya, mereka perlu segera meninggalkan Tanah Suci Makkah. Persoalannya berapa lamakah umf membenarkan jemaah haji berada di Makkah selepas melakukan taw wada, dun jika lama adakah dikenakan dam?. Serta bagaimanakah kedudukan petugas haji yang tidak melakukan tawaf wada kerana keterbatasan waktunya. Kertas kerja ini akan memperincikan jawapan 3 bahagian iaitu Golongan yang diberikan mkshah atau pengecualian daripada melaksanakan tawaf wada dun mereka tidak berdosa dun tidak dikenakan dam jika meninggalkannya; umf jemaah haji boleh berada di Makkah setelah selesai melaksanakan tawaf wida dun kedudukan petugas haji yang tidak melakukan tawaf wada kerana keterbatasan wakhmya. Diharapkan, perbincangun yang disampaikan dalam kertas kerja ini tidak hanya menjadi bahan rujukan dun perdebatan akademik atau menjadi muzakarah semata-mata, malah menjadi satu langkah untuk menyimpulkannya. Kesimpulan dun keputusan ini adalah sebagai panduan dun bimbingan kepada umat Islam yang lain dalam menghadapi isu pernasalahan dun persoalan hukum hakam berkaitan ibadah haji demi mencapai keredhaan Allah SWT