Fatwa Kepenggunaan Di Negara Brunei Darussalam: Satu Analisis[Fatwas on Consumerism in Brunei Darussalam: An Analysis] - Ramli, M. A. ; Aminuddin, A. Q. (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Perkembangan isu-isu kepenggunaan masa kini berlaku selari dengan kepesatan teknologi yang mendorong pengeluar menghasilkan pelbagai jenis produk kepenggunaan untuk memenuhi kehendak semasa. Pengusaha pula berusaha menarik minat pengguna untuk menggunakan produk-produk tersebut bagi mengaut keuntungan. Justeru, fatwa merupakan suatu mekanisme semasa untuk masyarakat Islam mendapatkan penjelasan bagi permasalahan hukum yang timbul agar kehidupan tidak bercanggah dengan hukum syarak. Dengan itu, kajian ini adalah sebagai penerokaan kepada teori konsep fatwa kepenggunaan di samping mengemukakan contoh fatwa-fatwa kepenggunaan yang telah dikeluarkan di Negara Brunei Darussalam. Kajian ini menggunakan kaedah dokumentasi, temu bual dan analisis kandungan untuk mengumpul dan menganalisis maklumat. Hasil kajian mendapati fatwa kepenggunaan itu meliputi seluruh aspek berkenaan aktiviti kepenggunaan yang berkaitan dengan produk barangan makanan, produk barangan bukan makanan dan produk bukan barangan.