Syarat Kesihatan Fizikal Bagi Ketua Negara Dalam Islam: Suatu Ijtihad[ Physical Health Requirement For The Head of State in Islam : An Ijtihad ] - Harun, A. H.; Syed Ismail, S. H. (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Para sarjana siasah syariyyah terdahulu telah membahaskan syarat-syarat yang wajib dipenuhi oleh seseorang yang akan dilantik menjadi ketua negara dengan jumlah senarai persyaratan yang berbeza antara satu dengan yang lainnya. al-Mawardi meletakkan tujuh syarat, Ibn Khaldun lima syarat, al-Ghazali sepuluh syarat, al-Baghdadi empat syarat, dan Ibn Hazm lapan syarat. Perbezaan ini timbul kerana beberapa ulama lebih mendetailkannya, dan sebahagian mereka meringkaskannya dalam satu syarat. Terdapat juga syarat yang mereka sepakati dan tidak disepakati. Syarat kesihatan fizikal atau tiada kecacatan pancaindera adalah salah satu syarat yang mereka tidak sepakati. Perbezaan ini adalah kerana tidak terdapat nas yang jelas (sarih) daripada al-Quran mahupun hadis, tetapi ia ditetapkan lebih berdasarkan ijtihad kepada tafsiran beberapa nas.Penulisan ini bertujuan menganalisis perbezaan pandangan dan kekuatan ijtihad syarat kesihatan terhadap aplikasi semasa yang berbeza tuntutannya. Penulisan ini menggunakan metode keperpustakaan yang dianalisis dengan menggunakan metode analisis deskriptif. Kajian mendapati bahawa meletakkan syarat kesihatan fizikal bagi ketua negara merupakan hasil ijtihad bagi kemaslahatan umat dan keperluan semasa sesebuah negara.