Kajian Persepsi Penonton Terhadap Rancangan Dialog Harmoni di TV Al-Hijrah Sebagai Medium Dialog Antara Agama di Malaysia - Mazhisham, P. H.; Khalid, M. Y. (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti persepsi penonton terhadap rancangan Dialog Harmoni di TV Al-Hijrah sebagai medium dialog antara agama di Malaysia. Kajian ini melibatkan seramai 290responden yang terdiri daripada penonton pelbagai kaum dan agama yang telah menyaksikan rancangan Dialog Harmoni.Pemilihan sampel dibuat secara rawak mudah. Instrumen kajian ini dilakukan secara kuantitatif dengan menggunakan soal selidik yang mengandungi 55 item yang berkaitan dengan persepsi penonton terhadap rancangan Dialog Harmoni berdasarkan kepada empat dimensi utama iaitu dimensi kepentingan, peranan, moderator dan panelis, dan isi kandungan. Analisis statistik deskriptif telah digunakan untuk mendapatkan nilai kekerapan, peratus, min dan sisihan piawai. Data dianalisis menggunakan perisian Statistikal Package of Social Sciences (SPSS) for window version 20.0. Nilai pekali kebolehpercayaan Alpha Cronbach bagi instrumen kajian ini ialah ?=.849. Hasil dapatan kajian menunjukkan secara keseluruhan persepsi penonton terhadap rancangan Dialog Harmoni sebagai medium dialog antara agama berada pada tahap yang tinggi (min=3.90). Manakala tahap min persepsi penonton terhadap dimensi kepentingan DH (min=4.09), dimensi peranan DH (min=3.90), dimensi moderator dan panelis DH (min=3.87) dan dimensi isi kandungan DH (min=3.73). Implikasi kajian ialah rancangan Dialog Harmoni ini perlu diteruskan kerana dapat memberi kesan yang positif kepada masyarakat yang berbilang kaum, bangsa dan agama di Malaysia. Selain itu, rancangan ini adalah sebuah medium dialog antara agama yang dapat menarik minat golongan muda untuk lebih mengetahui kepelbagaian anutan agama, amalan, budaya dan tradisi agama-agama lain di Malaysia.