Isu dan Pengaruh Orientalisme di Malaysia: Satu Analisa - Rahimin Afandi Abd. Rahim (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Pada dasarnya kertas kerja ini dirangka mengandungi beberapa bahagian tertentu yang saling berkait antara satu sama lain, yang bakal menumpukan perhatian terhadap isu dan pengaruh idea orientalisme barat yang dapat dikesan dalam konteks Malaysia. Antara lainnya ianya terdiri; (1) Perkembangan kecenderungan Islam di Malaysia selepas merdeka. (2) Sikap Islam terhadap genre orientalisme : suatu analisis. (3) Analisa terhadap isu dan pengaruh orientalisme yang terpihh di Malaysia yang merangkumi isu: (i) Penghinaan dan penolakan terhadap autoriti Rasulullah; (ii) Isu gender mengikut neraca dan sistem nilai barat; (iii)Penghinaan yang berlebihan terhadap sumbangan ulamak di dalam konteks zaman moden dan (iv)Usaha menjadikan kerangka dan nilai barat sebagai model pemodenan dan kemajuan. (4) Perincian sebab kenapa sarjana Malaysia terpengaruh dengan idea orientalis (5) Kesimpulan.