Sumbangan Yusuf al-Qaradawi kepada Gerakan Dakwah di Malaysia - Mohd Rumaizuddin Ghazali; Mohd Rushdan Mohd Jailani (Penerbit USIM, Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Artikel ini membincangkan impak pemikiran Shaykh Yusuf al-Qaradawi kepada aktiviti dakwah di Malaysia. Semenjak kehadiran beliau di Malaysia pada tahun 1974, Shaykh Yusuf al-Qaradawi telah mempengaruhi secara langsung atau tidak langsung gerakan dakwah di Negara ini. Banyak gerakan dakwah di Malaysia bersetuju pemikiran Shaykh Yusuf al-Qaradawi amat sesuai diaplikasikan di Malaysia. Artikel ini juga akan menunjukkan pengaruh dakwah Shaykh Yusuf al-Qaradawi melalui buku-buku beliau, pemikiran bernas beliau berkenaan peranan belia dalam dakwah dalam konteks Malaysia. Perhatian khusus kepada konsep wasatiyyah dalam pendekatan dan amalan dakwah turut dibincangkan dalam artikel ini. Walaubagaimanapun, sebelum membincangkan pemikiran dan pengajaran beliau dalam dakwah, artikel ini turut melakarkan beberapa perkara penting dalam latar belakang kehidupan beliau.