Rukun-Rukun Al-Bay' Dan Al-Ijarah Dalam Kitab Sullam Al-Mubtadi Karangan Syeikh Daud Al-Fatani : Analisis Dari Perspektif Maqasid Al-Syariah - Mohd. Faisal Mohamed; Mualimin Mochammad Sahid; Mohamad Zaharuddin Zakaria (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Perkembangan perbincangan mengenai fiqh muamalah bermula sejak perutusan Nabi Muhammad s.a.w. kerana salah satu aspek yang terkandung dalam al-Quran dan al-Sunnah ialah mengenai aspek-aspek perekonomian dan muamalah. Dengan berkembangnya tamadun Islam maka perbincangan mengenainya turut berkembang, terutamanya dengan kemunculan ahli-ahli fiqh dan mazhab-mazhab fiqh. Ahli-ahli fiqh adalah antara golongan yang telah memainkan peranan penting dalam mengemukakan idea berdasarkan dalil-dalil naqli mahupun aqli dan menyusun perbincangan mengenai fiqh muamalah dan ekonomi (Muhammad Nejatullah Siddiqi (1981). Ulama-ulama tradisi di Nusantara juga seperti Syeikh Daud al-Fatani tidak ketinggalan dalam memainkan peranan tersebut di Alam Melayu. Salah satu bahagian yang utama dalam perbincangan fiqh muamalah adalah mengenai al-Bay’ (jual-beli) dan al-Ijarah (sewa-menyewa). Sehubungan dengan itu, isu berkaitan yang timbul adalah mengenai prinsip-prinsip Maqasid al-Syariah yang melatari perbincangan tersebut. Maka, kajian ini bertujuan untuk menganalisis prinsip-prinsip Maqasid al-Syariah yang terkandung dalam Rukun al-Bay’ dan al-Ijarah dengan tumpuan terhadap salah satu karya beliau iaitu kitab Sullam al-Mubtadi dengan menggunapakai kaedah ‘Content Analysis’.