Harta Pusaka Islam Dimalaysia: Antara Perundangan Dan Pentadbiran - Muda, R. (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Pentadbiran harta pusaka Islam merangkumi satu proses yang merentasi berbagai peringkat proses dan melalui pelbagai prosedur. Terdapat isu tertentu disetiap peringkat. Pelbagai institusi yang terlibat dalam pengurusan dan pentadbiran harta pusaka Islam, melalui berbagai undang-undang bertulis dan berlainan prosedur yang menimbulkan “kekeliruan” dikalangan orang ramai bukan sahaja timbul semasa proses pembahagian dan pentadbiran harta pusaka tetapi juga timbul selepas itu. Penyelesaian yang berkesan memerlukan adanya satu kuasa perundangan yang bersepadu, dan institusi yang jelas serta kaedah dan prosedur yang seragam.