Hukuman Alternatif di Mahkamah Syariah: Keperluan Penambahbaikan Peruntukan Perundangan Syariah Negeri-Negeri - Jasri Jamal; Hasnizam Hashim (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Pelaksanaan hukuman alternatif dapat memberi pilihan kepada mahkamah syariah dalam menghadapi kekangan bentuk hukuman sedia ada dengan matlamat untuk memulihkan pesalah berbanding menghukum mereka semata-mata. Walau bagaimanapun, banyak aspek perlu dikaji secara terperinci dan mendalam terutamanya dari segi punca kuasa atau peruntukan undang-undang berkaitan bagi mengelakkan sebarang masalah perundangan berbangkit. Ini kerana setiap negeri mempunyai hak kuasa eksklusif untuk membuat perundangan dan tafsiran yang berkaitan dengan undang-undang Islam sebagai mana yang diperuntukkan oleh Perlembagaan Persekutuan. Sebagai langkah pemula dalam melihat kebolehlaksanaan hukuman ini di Mahkamah Syariah, kewujudan punca kuasa atau peruntukan dari sudut undang-undang dalam perundangan syariah negeri-negeri adalah merupakan perkara utama yang perlu dilihat terlebih dahulu berbanding perkara-perkara lain. Oleh yang demikian, kajian yang menggunakan pendekatan kualitatif ini akan menjelaskan peruntukan perundangan sedia ada dan mencadangkan penambahbaikan terhadap beberapa aspek yang dilihat penting sebagai langkah awal ke arah persediaan pelaksanaan hukuman alternatif yang lebih sistematik di Mahkamah Syariah. Kajian mendapati sekiranya peruntukan undang-undang ini berjaya diselaras dan dinyatakan secara jelas di dalam Akta dan Enakmen Negeri-Negeri, hukuman alternatif akan dapat dilaksanakan secara lebih meluas sekali gus dapat mengelakkan pertikaian dari sudut perundangan dan punca kuasa.