Perdagangan Dan Pertukaran Matawang Dalam Islam:Satu Analisa Perundangan (Malay) - Ujimon, M. S. (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Pertukaran matawang asing dalam sistem Islam klasik terbentuk melalui dua mekanisma iaitu al-Sarf atau money changer dan suftajah iaitu seperti kiriman wang melalui sistem ”telegrafic transfer”, satu mekanisma yang diamalkan oleh bank-bank konvensional dalam urusan pengiriman wang dari sebuah negara ke sebuah negara lain. Konsep dan teori al-Sarf dan suftajah dalam fiqh mu’amalat klasik ini penting demi memastikan aktiviti pertukaran wang yang dijalankan adalah sah dari sudut syara. Dalam konteks pertukaran matawang asing dari perspektif Islam, dinar emas (Romawi) dan dirham perak (Parsi) telah dijadikan tanda aras pertukaran pada masa itu. Pertukaran dan perdagangan matawang dalam Islam adalah mengikut syarat kontrak jual-beli iaitu, adanya penjual, ada pembeli dan wujud matawang yang didagangkan. Penentuan nilai yang dipersetujui dan dilakukan pertukarannya hendaklah dengan serta merta iaitu ”lani” (on the spot). Pertukaran dan perdagangan matawang dalam sesebuah negara dengan matawang di sesebuah negara lain semasa zaman Rasululullah SAW hukumnya adalah harus selagi mana amalan riba al-fadl dan riba al-nasi’ah dapat dihindarkan. Rasulullah SAW membenarkan pertukaran matawang emas dengan matawang perak atau matawang perak dengan matawang emas selagi tukarannya adalah mengikut nilai pada hari itu. Artikel ini menggunakan kajian perpustakaan iaitu merujuk kepada bahan-bahan bacaan iaitu sama ada buku atayu artikel yang berkaitan dan seterusnya mengemukakan hasil analisa daripada kajian tersebut. Kesimpulan dikemukakan pada bahagian akhir artikel ini.