Pengaruh Sistem Matrilineal Dalam Adat Negeri Sembilan: Perspektif Syarak - Fithriah Wardi; Mualimin Mochammad Sahid; Setiyawan Gunardi (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Adat perpatih yang diamalkan di Negeri Sembilan dan daerah Naning serta Alor Gajah Melaka bermula dari dua bersudara Datuk Perpatih Nan Sebatang dan Datuk Katamanggungan. Keduanya memiliki pertalian darah sama ibu namun berlainan bapak. Datuk Perpatih Nan Sebatang adalah pengasas kepada adat perpatih dan Datuk Katamanggungan adalah pengasas kepada adat temenggong. Adat perpatih mengamalkan sistem matrilineal yang mengambil garis keturunan dari sebelah ibu. Sedangkan adat temenggong mengamalkan sistem garis keturunan dari sebelah bapak. Dan inilah perbezaan yang mendasar antara adat perpatih dengan adat temenggong. Sistem matrilineal yang diamalkan dalam adat Perpatih memberikan pengaruh yang sangat besar bagi pelaksanaan adat. Misalnya dalam perkahwinan dan politik, sistem matrilineal memegang peranan yang sangat penting bagi terlaksananya dua perkara ini . Ramai yang beranggapan bahawa sistem matrilineal yang diamalkan ini bertentangan dengan amalan syarak, kerana menjadikan susur alur wanita sebagai penentu bagi pelaksaan perkahwinan dan politik. Menerusi artikel ini penulis akan berusaha menghuraikan beberapa isu mengenai perkahwinan, perceraian, dan politik dalam adat perpatih, serta pandangan syarak terhadap sistem matrilineal yang diamalkan dalam adat ini.