Impak Niat Terhadap Pekerja di Institusi Islam dari Perspektif Tasawur Islam - Mokthar, M. Z.; Alias, M. S.; Kamaruding, M.; Abang Muis, A. M. R. (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Isu-isu pecah amanah dan rasuah dalam kalangan ahli institusi Islam menunjukkan terdapatnya kelemahan dalam memahami tanggungjawabnya sebagai pekerja. Hal ini disebabkan oleh penekanan niat dalam bekerja yang tidak diberikan perhatian yang sewajarnya oleh pengurus institusi. Oleh yang demikian, kertas kerja ini mengandungi dua objektif. Pertama, mengenal pasti konsep niat bekerja dari perspektif tasawur Islam. Kedua, menganalisis impak niat terhadap pekerja institusi Islam secara teoretis. Kertas kerja ini menggunakan kaedah kajian dokumen dan dianalisis menggunakan kaedah analisis kandungan. Kertas kerja ini mendapati bahawa konsep niat dalam bekerja berteraskan Islam berpaksikan kepada acuan Islam iaitu akidah tauhid dan prinsip ihsan dan ikhlas dengan meletakkan setiap perbuatan hanya kerana Allah SWT. Impak niat yang benar dalam Islam dapat memastikan bahawa matlamat bekerja dalam Islam hanyalah untuk mendapat keredaan Allah SWT. Kesimpulannya, niat yang sebenar dalam Islam perlu dihayati oleh setiap pekerja untuk membuang sifat-sifat mazmumah yang menjadi asas kepada salah laku pekerja.