Perkembangan Ilmu Matematik Dalam Sorotan Tamadun Islam - Hussain, L. K. A.-S.; Ramli, A. F. (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Perkembangan tamadun Islam bergerak seiring dengan pembangunan fizikal dan spiritual. Hal ini dapat disoroti pada kurun ke-9 zaman keemasan Islam yang menyaksikan perkembangan ilmu pengetahuan kalangan sarjana Islam dalam pelbagai disiplin ilmu, termasuklah ilmu matematik. Meskipun wacana dalam ilmu matematik hanya melibatkan angka, huruf, dan sejumlah formula, sarjana Islam menjadikannya sebagai instrument memanifestasikan kebesaran Tuhan. Justeru artikel ini akan membincangkan perkembangan ilmu matematik dalam sorotan tamadun Islam. Metode kajian adalah bersifat kualitatif melalui kajian kepustakaan. Kajian mendapati, al-Quran menjadi sumber inspirasi para sarjana Islam dalam ilmu matematik sehingga terhasilnya cabang ilmu seperti teori nombor, aritmetik, algebra, dan geometri. Kemudian ilmu-ilmu tersebut dikembangkan dan dimanfaatkan oleh masyarakat di seluruh dunia sehingga hari ini.