Dinamika Budaya Politik Melayu dalam Pilihan Raya Tahun 1999- 2018: Terhentinya Dominasi BN di Terengganu - Abdullah, I.; Mohd Ngah, N. S. N. (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Sambutan masyarakat Melayu Terengganu terhadap parti politik bukan dominan selain BN dan PAS adalah kurang menggalakkan. Hal ini dapat dilihat berdasarkan keputusan pilihan raya yang diadakan di Terengganu. Meskipun parti-parti lain seperti Parti Keadilan Rakyat (PKR) turut terlibat dan memenangi beberapa kerusi dalam pilihan raya di Terengganu, namun sokongan yang diberikan ke atas parti tersebut tidak konsisten sepertimana sokongan yang diberikan kepada parti BN dan PAS. Hal ini kerana masyarakat Melayu di Terengganu tidak terikat dengan dengan mana-mana parti politik dalam menentukan masa depan mereka selain tidak terikat dengan sebarang parti politik atau individu yang dikatakan berpengaruh. Budaya politik tersebut memainkan peranan yang penting terhadap dinamika budaya politik Melayu di Terengganu dari tahun 1999 sehingga tahun 2018.