Sikap Semasa Konflik: Langkah Awal Ke Arah Perceraian? - Liana Mat Nayan; Afi Roshezry Abu Bakar; Audrey Anak John; Siti Suriani Othman (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Kajian lepas mencadangkan bahawa sikap tertentu yang ditunjukkan oleh individu semasa menguruskan konflik rumahtangga boleh membawa kepada perceraian di awal tahun perkahwinan. Maka, kajian rintis ini dijalankan untuk melihat samada pasangan Melayu-Islam di Kuala Lumpur mengamalkan sikap yang boleh kepada kemusnahan perkahwinan. Secara umumnya, dapat disimpulkan bahawa sikap menjauhkan diri yang membawa kepada pengasingan diri dari konflik atau seseorang dan mungkin melibatkan sikap meninggalkan situasi atau berdiam diri adalah sikap yang sering diamalkan oleh pasangan Melayu-Islam. Namun begitu, dapatlah diandaikan bahawa sikap yang ditunjukkan semasa konflik berlaku bukanlah satu-satunya penentu kepada penceraian, namun mungkin dipengaruhi oleh faktor-faktor lain.