Perkembangan Awal Gerakan Sosio Politik Melayu di Terengganu: Tinjauan daripada Aspek Persejarahan - Abdullah, I.; Mohd Ngah, N. S. N. (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Tulisan ini cuba menyoroti latar belakang sosio politik di Terengganu sejak awal penubuhannya hingga sebelum merdeka. Beberapa dinamika unik yang ada dalam latar belakang Terengganu dianggap menarik untuk ditelusuri dalam proses gerakan sosio politiknya. Salah satunya kerana Terengganu adalah negeri yang paling awal menerima kedatangan Islam di Tanah Melayu. Ini dibuktikan melalui prasasti atau Batu Bersurat yang telah ditemukan. Ikatan Islam, masyarakat dan budaya masyarakat Melayu Terengganu telah menjadi asas yang kuat dalam gerakan sosio politiknya. Keunikan ini akan digambarkan dalam penulisan ini.