Sirah Nabawiyyah dan Byzantine Rom: Analisis Terhadap Surat Ibn al-Layth Kepada Empayar Rom - Ahmad Sanusi Azmi; Zulhilmi Mohamed Nor; Mohd Yusuf Ismail; Amiruddin Mohd Sobali; Amran Abdul Halim; Ummi Kamila Binti Mior Ahmad Ramdzan (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Menurut Nadia el-Sheikh, di zaman Constantine IV, Kerajaan Byzantine melaksanakan polisi yang aggresif terhadap Kerajaan Abb?siyah. Mereka telah menghentikan bayaran jizyah kepada Kerajaan Abb?siyyah sehingga menyebabkan Khal?fah al-R?shid (m. 193/809) mengarahkan supaya satu surat amaran dikeluarkan kepada Empayar Rom. Mu?ammad ibn al-Layth (m. 203/819) telah merangka satu surat amaran bagi pihak al-R?shid memperingatkan Byzantine tentang perkara ini. Anehnya, menurut analisis terhadap surat tersebut, hanya 15% sahaja daripada kandungan surat ini yang dirangka berhubung isu jizyah, manakala baki 85% lagi adalah kandungan peringatan yang mempunyai unsur keagamaan. Justeru, kajian ini dijalankan bertujuan untuk (1) mengkaji isi kandung surat Ibn al-Layth tersebut yang mempunyai elemen Sirah Nabawiyyah, (2) meneliti apakah punca Ibn al-Layth meletakkan elemen S?rah Nabawiyyah di dalam suratnya kepada Maharaja Rom tersebut (3) dan menghuraikan perkaitan elemen S?rah Nabawiyyah dengan Kerajaan Byzantine Rom. Kajian ini bersifat tekstual. Metod yang digunakan adalah tertumpu kepada analisis teks. Dapatan kajian menyimpulkan bahawa elemen keagamaan dan S?rah Nabawiyyah yang terkandung di dalam surat ini adalah bersifat tekanan keagamaan yang menggambarkan Kerajaan Ab?ssiyyah bukan sahaja teguh dengan sokongan kekuatan ketenteraan fizikal malah dipacu oleh unsur keagamaan yang dipimpin terdahulu oleh Nabi yang dinukilkan dalam sejarah.