Implikasi Kemasukan Pekerja Asing Di Malaysia: Suatu Tinjauan Awal - Intan Suria Hamzah; Sity Daud (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Malaysia mengalami jumlah kemasukan warga asing yang besar di dunia, terutamanya sebagai buruh berkemahiran rendah. Malaysia telah mengalami masalah kekurangan buruh dalam sektor-sektor utama negara seperti pembinaan, perladangan, perindustrian dan perkhidmatan. Pekerja asing atau buruh asing merupakan pekerja yang berasal dari negara luar yang datang bekerja di Malaysia bagi sesuatu tempoh tertentu, ianya juga dikenali sebagai buruh ekonomi. Hasil kajian, mendapati pekerja asing telah membawa manfaat dalam proses pembangunan negara Malaysia dalam pelbagai sektor namun begitu dengan jumlah mereka yang semakin meningkat dan mencecah jutaan orang telah mengganggu-gugat ekonomi dan masyarakat tempatan.