Konsep Integrasi Ilmu Naqli Dan Aqli Dan Perbandingannya Dengan Islamisasi - Mahyuddin Hashim; Adnan Mohamed Yusoff; Nurul Asiah Fasehah Muhamad; Noornajihan Ja‘afar; Norakyairee Mohd. Raus (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Peradaban dan tamadun yang dibina pada zaman moden ini adalah berasaskan kepada pengasingan antara ilmu Naqli dan Aqli. Ia adalah kesan daripada pengaruh Barat yang memencilkan ilmu Naqli daripada menjadi rujukan dan panduan dalam kehidupan duniawi yang berasaskan akal. Implikasi kepada pengasingan ini membawa kepada pelbagai gejala sosial dan jenayah. Dalam menangani isu ini, konsepintegrasi ilmu Naqli dan Aqli (iNaQ) dan Islamisasi diperkenalkan dalam sistem pendidikan negara. Justeru, kajian ini adalah untuk menerangkankonsep iNaQ dan perbandingannya dengan Islamisasi. Kajian ini mengguna pakai pendekatan kualitatif iaitu melaluikaedah analisis dokumen. Dapatan kajian ini telah menghasilkankefahaman tentang konsep iNaQ dan perbezaannya dengan Islamisasi. Ia diharapkan dapat membangunkan sumber manusia yang seimbangdalam sistem pendidikan negaradan menghasilkan nilai kepada negara, ummah dan manusia sejagat.