Kemahiran Asas Serta Kaedah Pengajaran Dan Pembelajaran Alquran Kepada Golongan Istimewa - Mohd Rashid, S. M. (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Kepentingan di dalam menerapkan pendidikan al-Quran kepada insan istimewa amat penting. Al-Quran merupakan kalam Allah, rahmat dan syifa kepada sekalian manusia tidak kira sama ada golongan yang tipikal ataupun golongan istimewa. Individu yang ingin mengajar pendidikan al-Quran kepada insan istimewa ini perlulah mempersiapkan diri mereka dengan kemahiran di dalam pengajaran. Pengetahuan terhadap kemahiran ini penting supaya individu yang ingin mengajar pendidikan al-Quran kepada anak istimewa dapat menyampaikannya dengan lebihbaik dan berkesan. Selain itu, pengetahuan terhadap kaedah-kaedah yang bersesuaian amat perlu supaya kaedah yang digunapakai itu menepati kekuatan, minat dan kecedurungan insan istismewa yang diajar. Hal ini kerana, bukan semua kaedah sesuai digunapakaikepada mereka.