Isu Dan Cabaran Dalam Penggunaan Bahasa Isyarat Malaysia (Bim) Untuk Pengajaran Perkara Asas Fardhu Ain (Pafa) - Mohd Rashid, S. M.; Alias, N.; Ismail, Z. (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Artikel ini membincangkan tentang isu dan cabaran yang dihadapi guru pendidikan khas dalam penggunaan BIM untuk pengajaran PAFA kepada golongan pekak. Isu dan cabaran yang pertama ialah kekurangan bahasa isyarat agama Islam yang menyebabkan kesukaran golongan pekak dan guru yang mengajar untuk berkomunikasi bagi membincangkan perkara yang berkaitan dengan agama. Selain itu, isu dan cabaran kedua ialah ketidakmahiran guru PAFA dalam berkomunikasi menggunakan bahasa isyarat. Seterusnya isu dan cabaran ketiga ialah ketidaksesuaian kurikulum PAFA untuk golongan pekak kerana kurikulum PAFA yang digunakan kepada golongan pekak turut digunakan sama oleh golongan tipikal Muslim yang lain.