Development Of Physical Activity Pyramid In Braille For Visually Impaired Adults - Lian, H. S.; Safii, N. S.; Mohd Raus, N. (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Individu yang mengalami kecacatan penglihatan biasanya tidak aktif secara fizikal dan sosial. 39% remaja cacat penglihatan (VI) dancacat fizikal dikelaskan sebagai tidak aktif.Tujuan kajian dijalankan untuk membangunkan alat pendidikan bagi mendidik dan menggalakkan populasi cacat penglihatan (VI) menjadi lebih aktif secara fizikal dan dengan itu dapat mencegahmasalah kesihatan, menambahbaik kesejahteraan hidup, meningkatkan kemahiran sosial dan membantu mereka membina keyakinan diri. Sesi wawancara dengan empat orang dewasa VI dan dua pakar dalam bidang ini telah dijalankan dan hasilyang dikumpul digunakan untuk memodifikasikanpiramid aktiviti fizikal Malaysia. Piramid aktiviti fizikal yang diubah suai untuk populasi VI kemudiannya dicetak dalam bentuk Braille. Ia juga telah diuji oleh sekumpulan kecil orang dewasa VI(n=10). Semua peserta memahami rajah dan garis panduan yang dibawa oleh piramid aktiviti fizikal Braille dan ia diterima dengan baik oleh mereka.Akhirnya, piramid aktiviti fizikal dalam bentuk Braille untuk dewasa VI telah dibangunkan.Ia boleh berfungsi sebagai alat pendidikan untuk populasi VI kerana ia telah disesuaikan dengan kemampuan dan gaya hidup harian mereka.