Terjemahan Ayat Amthal di dalam al-Quran: Kajian Terhadap Tafsir Quran Karim Karya Prof. Dr. H. Mahmud Yunus - Musa, M. A.; Mohamed Yusoff, A.; Azmi, A. S. (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Antara mukjizat al-Quran ialah ketinggian bahasa yang dimiliki. Salah satu cara penerangan al-Quran adalah melalui metafora ataupun ayat amth?l. Ayat amth?lberfungsi untuk mendekatkan kefahaman al-Quran kepada pembaca. Ulama Islam telah menghasilkan penulisan yang khusus mengenai amth?lQuran menunjukkan kepada kepentingannya dalam disiplin ilmu tafsir al-Quran. Terjemahan al-Quran berbahasa Melayu telah bermula sejak abad ke-17. Terjemahan al-Quran memerlukan kepada penterjemah untuk menguasai ilmu-ilmu tafsir al-Quran termasuk amth?l al-Quran. Tujuan kajian adalah untuk menganalisis terjemahan ayat amth?lke bahasa Indonesia. Kajian ini menjadikan Terjemahan al-Quran hasil karya Prof. Dr. Mahmud Yunus sebagai bahan kajian. Kajian dijalankan menerusi perbandingan antara terjemahan tafsir Mahmud Yunus dengan kefahaman ayat amth?lmenurut Abd al-Na?ir al-Sadi menerusi kitabnya Taisir al-Karim al-Rahm?n dan Ibn Asyur menerusi kitabnya al-Tahrir wa al-Tanw?rKajian ini berbentuk kajian kualitatif menggunakan metode analisis deduktif dan metode perbandingan. Kajian mendapati Mahmud Yunus mempunyai metode yang baik dalam penjelasan metafora al-Quran dengan menggunakan tafsiran tambahan dalam kurungan dan juga komentar tambahan di nota kaki. Namun terdapat juga tempat di mana Mahmud Yunus hanya menterjemahkan metafora al-Quran secara literal tanpa penjelasan tambahan.