Tafsir Feminis: Antara Rekonstruksi Tafsiran Mesra-Gender atau Huraian Pseudo-Ilmiah - Ramli, M. A.; Rosele, M. I.; Md Ariffin, M. F.; Zulkepli, M. I. S. (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Tafsir feminis satu aliran tafsir yang sedang berkembang dalam disiplin ilmu semasa. Ia menawarkan tafsiran bentuk baharu, iaitu mendekonstruksi tafsiran mufassir klasik yang dianggap sebagai misoginis (anti wanita) dan dalam masa yang sama menawarkan serta merekonstruksi tafsiran yang mesra gender. Kajian ini bertujuan melakukan sorotan terhadap pentafsiran golongan feminis terhadap al-Quran dan perbandingannya dengan pentafsiran pseudo-ilmiah serta menganalisis isu yang timbul dari pentafsiran tersebut. Untuk mencapai objektif tersebut, beberapa pendapat mufassirsama ada dari mufassirzaman pertengahan mahupun kontemporari, dari aliran tafsir tradisional dan feminis terhadap isu pewarisan wanita dianalisis secara komparatif. Hasil kajian mendapati, wujudnya perbezaan antara kedua-dua aliran tersebut disebabkan metodologi pentafsiran yang berbeza. Walaupun aliran feminis mengutarakan tafsir yang berorientasikan kesetaraan gender, namun metodologi mereka adalah tidak mengambilkira disiplin tafsir yang sahih.