Metode Dakwah Menerusi Wacana Fiqh Ibadat dalam Tafsir al-Azhar - Md Isa, M. Y. A. (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Menerusi karya Tafsir al-Azhar,Hamka telah berdakwah kepada masyarakat Nusantara supaya berpegang kepada Islam dan hukum syariat. Kajian kualitatif ini bertujuan untuk untuk menganalisis metode dakwah yang terkandung dalam Tafsir al-Azharmenerusi wacana fiqh ibadat. Pengkajian mengenai metode dakwah dilakukan penulis bagi mendapatkan pemikiran dakwah dalam pentafsiran ayat-ayat fiqh ibadat yang merupakan tuntutan asasi kepada setiap muslim. Kajian ini mengaplikasikan kaedah deduktif bagi mendapatkan fakta-fakta fiqh ibadat di dalam Tafsir al-Azhardan kaedah deskriptif bagi menghuraikan bentuk-bentuk dakwah dan penekanan fiqh ibadat. Setiap fakta dianalisis berdasarkan penggunaan bahasa, penggunaan dalil, susunan dan objektif pentafsiran Hamka dalam wacana fiqh ibadat. Dapatan kajian menunjukkan bahawa dakwah Hamka bersesuaian dengan pendekatan Islam dan berorentasikan memudahkan kefahaman umum masyarakat Nusantara. Elemen tafsir dakwah Hamka seperti nasihat, pujukan dan penegasan berhikmah adalah antara ciri istimewa yang memantapkan pentafsiran fiqh ibadat dalam Tafsir al-Azhar. Metode dakwah beliau merupakan legasi berharga buat mufassirtempatan dalam memperkasa dakwah menerusi pentafsiran atau penulisan.