Ijazah Periwayatan Sanad Kitab Turath Hadith: Analisis Al-Mawahib Al-Ilahiyyah Fi Al-Asanid Al-'Aliyyah Karya Muhammad Salih Bin Uthman Jalal al-Din Al-Malayuwi Al-Makki (1928-2012m) - Mohamed Ramli, F. Z. (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Al-Ijazah merupakan satu mekanisme yang mewariskan kelangsungan kegiatan periwayatan salasilah sanad kitab turath hadis agar berkekalan antara generasi demi generasi sehingga kurun semasa. Pengekalan salasilah sanad adalah satu tradisi pengajian hadis yang masih dilestarikan oleh ilmuwan Islam pada setiap kurun termasuk Muhammad Salih bin Uthman Jalal al-Din al-Malayuwi al-Makki. Makalah ini bertujuan untuk menganalisis rantaian salasilah sanad kitab turath hadis yang diijazahkan oleh tokoh kepada ilmuwan Malaysia menerusi karya al-thabat beliau berjudul Kitab al-Mawahib al-Ilahiyyah fi al-Asanid al-'Aliyyah. Data-data kajian dikumpulkan secara analisa kandungan serta dianalisis secara deskriptif. Dapatan menunjukkan tokoh dikenalpasti memiliki ijazah daripada 47 orang guru yang melayakkan beliau dilabelkan sebagai Musnid Malaysia. Tokoh memiliki ijazah periwayatan sanad terhadap al-Muwatta’, al-kutub al-sittah, al-Awa’il al-Sunbuliyyah dan hadis al-rahmah al-musalsal al-awwaliyyah. Guru riwayat utama tokoh adalah Syeikh Hassan Masysyat. Terdapat empat refleksi intelektual terhadap aplikasi ijazah tokoh iaitu penjagaan salasilah sanad, penjagaan rijal, teladan tradisi ulama dan kepentingan memperolehi sanad.