Konsep Umum Rahmat Terhadap Alam Sekitar Menurut Perspektif Pentafsiran Al-Rayi - Md Isa, M. Y. A. (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Rahmat terhadap alam sekitar adalah antara agenda pensyariatan Islam yang terkandung di dalam al-Quran al-Karim. Pentafsiran al-rayidapat membantu menambahkan lagi kefahaman tentang keperluan semasa dan penekanan ilmu tambahan dalam isu pemeliharaan alam sekitar. Konsep rahmat terhadap alam sekitar dianalisis daripada dua wacana pentafsiran iaitu perspektif Rashid Rida (w.1935M.) dan Syed Qutb (w.1966M.). Kajian ini penting dalam menghasilkan sebuah konsep rahmat menurut pandangan mufassirindi luar kerangka pentafsiran al-ma'thur. Konsep yang terhasil membuktikan penghayatan serius para mufassiraliran al-rayidalam mempertahankan alam sekitar. Kajian ini mengaplikasikan kaedah deduktif daripada bahan pentafsiran al-rayi iaitu karyaTafsir al-Manar danFi Zilal al-Quran untuk tujuan data utama. Kaedah deskriptif pula diaplikasikan bagi menghuraikan data-data bagi tujuan mendapatkan konsep rahmat terhadap alam sekitar. Dapatan kajian menunjukkan terdapat ayat yang mengandungi mesej rahmat terhadap alam sekitar. Pentafsiran Rashid Rida dan Syed Qutb adalah sama dalam konteks mengutarakan kewajipan semua pihak memelihara alam sekitar. Beberapa cadangan kaedah penjagaan yang bersifat globalisasi juga turut dinyatakan dalam pentafsiran. Meskipun para mufassirinberbeza latar belakang dan zaman namun mereka bersama-sama meraikan ilmu kesedaran tentang alam sekitar. Rumusan terpenting ialah setiap tafsiran ayat dalam kerangka rahmat adalah mengandungi penghayatan wahyu yang selari dengan perjuangan alam sekitar. Kefahaman al-rayiini juga membuktikan bahawa para sarjana Islam berfikiran luas dan mencetuskan konsep yang positif dalam isu manusia sejagat.