Mata Wang dan Krisis Ekonomi Dunia: Kewajaran Penggunaan Semula Matawang Emas - Yaacob, S. E.; Ahmad, S.; Wan Mohd. Zabaria, W. N. (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Sistem mata wang hari ini tidak didasari dengan emas dikatakan telah mengundang masalah inflasi dan spekulasi mata wang dan menjadi salah satu penyumbang utama berlakunya krisis ekonomi global. Cadangan telah diutarakan agar dunia kembali kepada mata wang piawaian emas. Persoalannya ialah adakah kembali kepada penggunaan mata wang emas merupakan satu langkah yang wajar bagi menjamin kestabilan ekonoi dunia? Justeru itu, kajian ini bertujuan untuk menganalisis data sejarah kadar inflasi dan nilai emas dunia bagi mengenal pasti sistem kewangan yang paling stabil. kajian ini juga cuba membuktikan bahawa zaman piawaian emas merupakan era yang paling stabil bagi mewajarkan dunia kembali semula kepada penggunaan mata wang emas.