Aplikasi Al-Wakalah Terhadap Sistem Perniagaan Francais di Malaysia - Husain, M. H. E.; Abdul Rahman, N. N; Mohd Razif, N. F. (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Sistem francais merupakan medium utama melibatkan keizinan mendapatkan hak francais daripada pemberi francais kepada penerima francais mengikut Akta Francais 1998 (Pindaan) 2012. Ia didirikan dalam tempoh waktu dibenarkan berdasarkan jenis produk yang dipasarkan. Makanala al-wakalah adalah prinsip dalam muamalat Islam demgan meletakkan kerjasama untuk saling memerlukan di kalangan seluruh pihak yang berkenaan dalam satu majlis perjanjian. Objektif kajian ini meneroka keupayaan tindakan pihak terbabit dalam perniagaan francais di Malaysia berdasarkan kepada ketepatan prinsip al-wakalah. Oleh itu, kajian ini mengaplikasikan metadologi kualitatif untuk mencapai objektif kajian menerusi kaedah perpustakaan berdasarkan bahan rujukan seperti tesis, jurnal dan buku. Selain itu, sesi temubual turut dilakukan bersama pihak berkepentingan dalam perniagaan francais sama ada pengusaha francais dan organisasi sokongan berkaitan. Hasil kajian mendapati prinsip al-wakalah diterapkan dalam menjayakan perniagaan francais terutama kepada aspek pendaftaran, pemasaran produk dan publisiti. Kajian ini mencadangkan prinsip al-wakalah dihayati dengan tekun dalam sistem francais melibatkan perkara yang diharuskan dan ditegah oleh syarak dalam memastikan sistem terbabit dapat berkembang dengan pesat mengikut matlamat yang disasarkan bersama.