Peranan Pemegang Taruh dalam Menjaga Kebajikan Ekonomi Rakyat Semasa Pandemik COVID-19 dari Perspektif Ekonomi Islam - Hasbullah, N. A.; Ab Rahman, A. (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Dalam usaha membendung penularan COVID-19, kerajaan Malaysia telah menguatkuasakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) kepada semua masyarakat. Memandangkan penguatkuasaan PKP ini mengambil masa hampir enam bulan, maka kajian ini membincangkan kesannya terhadap ekonomi rakyat. Dalam menangani kesan tersebut, pelbagai pihak yang merupakan pemegang taruh di Malaysia seperti kerajaan (termasuk kerajaan negeri), syarikat korporat, Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO), dan individu telah tampil dalam menghulurkan bantuan dan sumbangan yang menjadi fokus perbincangan dalam kajian ini. Kajian ini memilih beberapa institusi dan individu sebagai contoh dalam menonjolkan peranan mereka. Pemilihan ini dibuat kerana terdapat akses yang telus mengenai mereka berdasarkan carian di internet. Kajian ini dapat menyimpulkan bahawa semua pemegang taruh di Malaysia yang terlibat sama-sama berganding bahu dalam menghulurkan bantuan dan sumbangan kepada mereka yang terjejas dalam tempoh PKP akibat penularan COVID-19.