Persepsi Masyarakat Terhadap Pajak Gadai Islam (Ar Rahnu) - Osman, N. H. S.; Shahrul Azmi, S. N.; Hussin, N; Basiruddin, R; Hashim, A. (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Pajak gadai Islam merupakan pembiayaan Islam yang terbaik kerana mensyaratkan gadaian sebagai aset pendasar. Namun, masih terdapat segelintir masyarakat yang masih ragu-ragu dengan perkhidmatan yang ditawarkan institusi pajak gadai Islam berbanding pajak gadai konvensional. Walaupun mempunyai kelebihan dari segi caj upah simpan yang rendah serta proses pinjaman yang mudah, penyedia perkhidmatan perlu mengambil kira dua aspek ini sebagai cabaran mereka dalam memastikan kestabilan institusi dalam menawarkan perkhidmatan ini. Justeru, kajian ini bertujuan mengenalpasti faktor caj upah simpan dan proses pinjaman mudah dalam mempengaruhi persepsi masyarakat terhadap pajak gadai Islam. Kajian yang memfokuskan kepada staf akademik KUIM sebagai responden ini bersifat kuantitatif dan menggunakan analisis regrasi serta korelasi bagi melihat perkaitan hubungan antara pemboleh ubah. Kajian ini dapat membantu pengkaji lain dalam mengatasi masalah kekangan sumber kajian dalam bidang ini.