Instrumen Pembahagian Harta Pusaka Islam di Singapura - Intajalle, F. M.; Abdullah, L.; Yaacob, A. M. (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Hukum faraid dan wasiat merupakan dua instrumen utama syariah dalam menyelesaikan pembahagian harta pusaka Islam dengan bertujuan menjaga kemaslahatan dan kebajikan ahli waris yang ditinggalkan selepas berlakunya sesuatu kematian. Dengan kehidupan masyarakat Islam yang berubah-ubah,pelbagai isu baru yang dikenalpasti telah memberi kesan kepada bentuk pemilikan harta dan cara dalam menyelesaikan pembahagian harta pusaka orang Islam di Singapura. Hasil daripada itu, para pengkaji masa kini terutamanya di Malaysia telah mengemukakan pelbagai instrumen alternatif sebagai jalan keluar kepada isu-isu yang timbul. Para pengkaji mencadangkan pemilik harta agar membuat perancangan awal bagi menjamin kebajikan ahli warisnya. Berdasarkan kepada instrumen-instrumen yang telah dicadangkan, kajian ini bersesuaian dengan konteks masyarakat Islam di Singapura.