Qiyas Al Shabah dan Aplikasinya dalam Kewangan Islam - Mohamed Shaarani, A. Z.; Ahmad, R. (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Perkembangan pantas sistem kewangan Islam moden dengan pengenalan pelbagai produk kewangan dan perkhidmatan memerlukan cerdik pandai dalam bidang Shariah memahami proses pengeluaran hukum - Fiqh dan asasnya (Usul al-Fiqh). Salah satu konsep penting dalam pengajian Usul al-Fiqh ialah Qiyas al-Shabah- iaitu proses qiyas dimana sesuatu furuc itu dihubungkan dengan salah satu dari dua asal disebabkan ciri-ciri yang terdapat pada furuc itu lebih menyerupai salah satu dari dua asal tersebut. Namun bagitu, melihat kepada praktis semasa dalam proses pe- ngeluaran hukum dalam kewangan Islam, hubungan antara Usul al-Fiqh-termasuklah Qiyas al-Shabah- dan Fiqh sudah tidak lagi berjalan sebagaimana sepatutnya. Justeru artikel ini cuba untuk melihat pandangan ulama tentang Qiyas al-Shabah dan aplikasi semasa qiyas jenis ini dalam produk, perkhid-matan dan instrumen-instrumen yang terdapat dalam sistem kewangan Islam semasa.