Kegunaan Maklumat Pelaporan Prestasi bagi Institusi Zakat Menurut Persepsi Pemegang Kepentingan - Shafie, N. F.; Maelah, R.; Basnan, N. (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Reformasi dalam sektor awam melalui Pengurusan Awam Baru (New Public Mana- gement) telah memberi penekanan kepada pengurusan berdasarkan keberhasilan yang mana prestasi dan pelaporan prestasi merupakan elemen utamanya. Sebagai salah sebuah organisasi sektor awam bukan berasaskan keuntungan, pelaporan prestasi institusi zakat dilihat sangat penting dalam melaksanakan akauntabiliti dan menjalan- kan peranannya sebagai pengurus dana zakat kepada pemegang kepentingan. Kajian ini memberi fokus kepada kegunaan pelaporan prestasi kepada pemegang ke- pentingan institusi zakat. Kaedah tinjauan digunakan di mana persepsi responden diperoleh melalui soal selidik. Responden terdiri daripada penerima, pembayar dan pentadbir zakat. Hasil kajian mendapati pentadbir zakat lebih menggunakan pelaporan prestasi untuk menjelaskan akauntabiliti organisasi dan pembuatan keputusan, berbanding pembayar dan penerima zakat yang menggunakannya sebagai medium untuk menjelaskan akauntabiliti. Sumbangan kajian secara teoretikal adalah melalui pengembangan ilmu daripada segi kegunaan pelaporan prestasi mengikut keperluan pemegang kepentingan dalam konteks organisasi awam bukan berasaskan keuntungan iaitu institusi zakat. Secara praktikal, kajian ini boleh dijadikan panduan kepada pihak pe- ngurusan institusi zakat, agensi awam lain dan penggubal dasar bagi meningkatkan ketelusan dan memperkasakan akaunta-biliti melalui pelaporan prestasi. Limitasi kajian adalah termasuk sampel kajian yang terhad serta tumpuan kepada kegunaan item maklumat tanpa mengambil kira kualiti maklumat tersebut.