Kesan Bantuan Zakat Terhadap Kualiti Hidup: Kajian Kes Asnaf Fakir dan Miskin - Wahid, H.; Ahmad, S.; Mohd Noor, M. A. (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Kajian ini menjelaskan kesan bantuan zakat oleh pihak institusi zakat terhadap kualiti hidup asnaf fakir dan miskin dengan menggunakan data primer melalui soal selidik di daerah Jerantut, Pahang, daerah Taiping Perak dan daerah Sandakan, Sabah. Kajian ini menganggar kebarangkalian perasaan penerima zakat iaitu sama ada mereka berpuas hati atau tidak dengan kualiti hidup mereka kesan daripada penerimaan zakat dengan menggunakan model logit. Hasil kajian mendapati bantuan zakat memberi kesan yang siginifikan kepada kualiti hidup golongan miskin terutamanya aspek pendidikan dan penyertaan sosial. Beberapa implikasi penting dicadangkan dalam kaiian ini untuk memastikan kualiti hidup golongan miskin tidak dipinggirkan dalam arus pembangunan negara.