Potensi Dalam Pembangunan Tanah Wakaf di Negeri Melaka - Abdul Latif, M. S.; Bahrom, H. (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Pembangunan tanah adalah satu aspek terpenting dalam sistem kehartan dalam Islam. Kewujudan tanah wakat adalah hasil kesedaran umat Islam untuk melakukan amal ibadat disamping untuk membantu perkembangan ekonomi dan perkembangan sistem sosial dalam masyarakat Islam. Boleh dikatakan setiap negeri di Negara ini mempunyai tanah wakaf tersendiri dan mempunyai masalah yang berbagai. Majlis Agama Islam Negeri adalah badan yang bertanggungjawab untuk mengendalikan urusan tanah wakaf di negeri masing-masing, kerana tanah wakat di bawah urusan agama. Berdasarkan amalan, tanah wakaf di negeri Melaka dikelolakan oleh Majlis Agama Islam (MAIM). Kertas ini akan mengkaji pembangunan tanah wakaf yang telah dan sedang dijalankan oleh MAIM, di samping mengenalpasti permasalahan yang menjadi faktor penghalang terhadap pembangunan tanah-tanah wakaf tersebut. Kajian ini juga melihat apakah pembangunan yang dijalankan terhadap tanah wakaf dapat memberikan manfaat kepada masyarakat di negeri Melaka. Kajian ini berbentuk kajian lapangan dan kajian perpustakaan. Sebagai nadi dalam kajian lapangan, kaedah temubual digunakan ke atas pentadbir harta wakaf MAIM, pegawai dan individu terlibat bertujuan mendapatkan data dan maklumat berkaitan wakaf. Manakala kajian perpustakaan digunakan bagi mengumpul serta mendapatkan pandangan-pandangan ulama mengenai hukum wakaf dan pembangunannya. Data yang diperolehi dianalisis berdasarkan pendekatan diskriptif dan komparatif. Hasil daripada kajian menunjukkan, banyak data serta dokumen berkaitan wakaf tidak lengkap dan tidak dikemas kini seperti sepatutnya. MAIM mengalami kesulitan untuk membangunkan hartanah wakaf miliknya berikutan masalah tersebut. Amalan istibdal yang dilaksanakan terhadap beberapa premis wakaf milik MAIM dilihat mengelirukan serta bercanggah dengan pandangan fuqaha. Dilema-dilema seperti ini merugikan umat Islam kerana tanah-tanah wakaf yang berpotensi tidak dimanfaatkan sepenuhnya. Aset wakaf andai ditadbir dan dibangunkan secara bijaksana serta mengikut keperluan semasa berupaya menjana keutuhan ekonomi negara. Akhir sekali, kajian ini mengutarakan beberapa cadangan yang dapat membantu memantapkan pengurusan dan pembangunan hartanah wakaf milik Majlis Agama Islam Melaka.