Azam Tani Membangunkan Tahap Daya Saing Cara Tidak Langsung Terhadap Peserta Beragama Islam Di Seberang Perai, Pulau Pinang - Mohd Nadzir, M.H.M.; Hussain, M.Y.; Ramli, Z. (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Program pembasmian kemiskinan sering kali dilihat dari aspek membantu peningkatan pendapatan isi rumah miskin beragama Islam. Namun begitu, bagaimana dari aspek daya saing pesertanya. Oleh itu dalam makalah ini, penulis ingin melihat adakah Program AZAM Tani dapat membangunkan tahap daya saing peserta beragama Islam di kawasan Seberang Perai, Pulau Pinang. Kaedah adalah kuantitatif dan bancian digunakan untuk kutip 54 sampel dengan menggunakan borang kaji selidik. Hasil analisis menunjukkan daya saing tidak diperoleh secara langsung melalui perlaksanaan program ini. Ia diperoleh melalui pengetahuan dan kemahiran. Hal ini dapat dilihat dalam ujian korelasi Spearman. Ia juga menunjukkan hubungan yang signifikan di antara pelaksanaan program dengan pengetahuan, pengetahuan dengan daya saing dan kemahiran dengan daya saing.