Pendakwah Kampung Muhammad Uthman El-Muhammady dalam Pemikiran Politik - Sairan, M.A.A.; Ahmad, S. (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Artikel ini membincangkan tentang pemikiran Muhammad Uthman El-Muhammady dalam konteks falsafah politiknya. Pemikiran politik beliau dapat di bahagikan kepada tiga komponen penting iaitu kenegaraan, kepartian dan kepimpinan dan pentadbiran. Pemikiran politik El-Muhammady banyak dipengaruhi oleh idealisme ulama klasik Ahli Sunah Wal-Jemaah seperti imam al-Ghazali dan al-Mawardi. Artikel ini menggunakan metod kajian perpustakaan. Perbincangan terarah kepada konsep demokrasi secara Islam, kepentingan semangat Nasionalisme dan asabiyyah, serta good govenance dari kaca mata Islam. Dapatan kajian menunjukkan bahawa dengan gabungan dan huraian El-Muhammady berkenaan, ketiga-tiga komponen tersebut telah menunjukkan bahawa pemikiran politik beliau banyak di pengaruhi oleh ulama klasik dan tradisional Ahli Sunnah Wal-Jamaah seperti Imam al-Ghazali dan al-Mawardi.