Hisbah dan Kepentingannya Dalam Runding Cara Perkahwinan - Nurul Hanis Sufia Othman; Noornajihan Ja‘afar; Ahmad Kamel Mohamed (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Hisbah merupakan sebuah konsep yang menekankan tentang amar ma’ruf nahi munkar dan menjadikan ia penting dalam kehidupan muslim yang mengharapkan syurga sebagai ganjaran mentaati Allah SWT. Pada masa kini, peningkatan kes perceraian dan cara untuk mengurangkannya melalui runding cara perkahwinan merupakan isu yang hangat diperkatakan dan merupakan pernyataan masalah kepada kajian ini. Justeru, objektif kajian ini dilakukan ialah untuk menggali isu-isu berkaitan perceraian, meneliti definisi dan konsep hisbah, dan membincangkan kepentingan melaksanakan hisbah dalam runding cara perkahwinan. Metod kajian ini menggunakan kaedah deskriptif dan analisis kandungan. Kajian ini mendapati bahawa konsep hisbah yang dibawa oleh Imam al-Ghazali sangat praktikal untuk diaplikasikan dalam runding cara perkahwinan. Melalui kajian ini diharapkan konsep hisbah menjadi keutamaan dalam sesi runding cara perkahwinan kerana konsep ini sangat baik bagi menghasilkan muslim yang sentiasa berwaspada dalam setiap tindakan yang dilakukan. Kajian ini juga dapat memberikan impak dalam meningkatkan lagi kualiti runding cara dalam kalangan pegawai yang dilantik agar statistik perceraian dapat dikurangkan.