Kerangka Konsep Integrasi Ilmu Naqli dan Aqli (Inaq) di Universiti Sains Islam Malaysia - Mohd Rushdan Mohd Jailani (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Agenda Integrasi Ilmu Naqli dan Aqli (INAQ) telah bertapak di Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) seawal kewujudannya lagi. Kesungguhan USIM dalam menghayati agenda INAQ telah dinyatakan dengan jelasnya pada falsafah, misi dan tema USIM. Walaupun lazimnya INAQ ini dilihat sebagai satu gagasan utama USIM, masih belum banyak penulisan yang menyentuh mengenai kenapa gagasan ini dibentuk dan apakah yang ingin dicapai daripada gagasan ini. Matlamat makalah ini ialah untuk menerangkan maksud Tawhid dan hubunganya dengan falsafah ilmu sebagai asas utama dalam kerangka konsep INAQ. Penulisan ini juga menyentuh mengenai kepentingan gagasan, matlamat, definisi dan konsep INAQ. Metod penganalisaan teks yang memerlukan pembacaan yang analitikal digunakan dalam membuat analisis kepada tema-tema yang berkaitan daripada penulisan intelektual-intelektual Islam kontemporari yang tersohor. Penulisan ini dilihat akan mampu memberi kefahaman awal untuk usaha-usaha pengintegrasian ilmu sama ada dalam kurikulum akademik mahupun dalam penyelidikan. Kefahaman Tawhid juga akan dapat mengikat semua perbincangan ilmu yang ada di universiti untuk sentiasa berada dalam landasan yang tepat, menyeluruh dan dinamik.