Pemikiran Tasawuf Dan Kehidupan Kerohanian Menurut Abu Hasan Ali Al-Nadwi (1914-1999): Satu Analisis - Mohd Rumaizuddin Ghazali (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Artikel membicarakan mengenai pemikiran tasawuf dan kehidupan kerohanian menurut Abu Hasan Ali al-Nadwi. Al-Nadwi mengakui kepentingan penyucian jiwa bagi setiap orang mukmin dan kehidupan kerohanian dapat menyuburkan semangat jihad, gigih dalam berdakwah dan rindukan syahid. Bagi beliau, istilah tasawuf tidak penting asalkan isi dari tasawuf iaitu penyucian diamalkan dalam kehidupan orang Islam. Orang-orang sufi telah memberi sumbangan besar dalam penyebaran Islam dan dakwah. Al-Nadwi menggunakan kalimah kehidupan rabbaniah, fiqh al-Batin atau ihsan dan tazkiyyah al-Nafs untuk menggambarkan kehidupan tasawuf kerana istilah tasawuf menjadi pertikaian di kalangan sesetengah orang Islam.