Pembinaan Kriteria Filem Patuh Syariah Di Malaysia - Opir, H.; Yusof, M.; Abdullah, L.; Hj Siren, N.; Md Yusoff, Y.; Abdullah, W.Y. (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Filem sebagai naskhah seni memberi impak yang besar kepada masyarakat. Namun, filem tempatan masih kurang memberi nilai positif terhadap pembinaan karekteristik disebabkan majoriti pengarah dan penerbit filem ghairah menghasilkan filem mengikut rentak pasaran dan berorientasikan keuntungan. Tidak dinafikan terdapat filem berunsur dakwah tetapi masih terdapat elemen yang tidak mematuhi piawaian syarak walaupun wujud garis panduan hiburan. Justeru, kajian ini sangat signifikan untuk membina mekanisme yang boleh dijadikan panduan kepada pemain industri filem. Metode kajian menggunakan reka bentuk kualitatif melalui analisis isi kandungan berdasarkan hukum fiqh, fatwa-fatwa dan garis panduan berkaitan filem. Ia juga menggunakan metode wawancara dan observasi. Hasil kajian adalah membina kriteria filem patuh syariah yang bersifat holistik dan mampu menjadi garis panduan dalam penghasilan filem yang berkualiti.