Bahasa Arab Untuk Pengajian Islam: Keperluan Dan Autentik - Yuslina Mohamed; Wan Azura Wan Ahmad; Ibrahim, M.; Hajib, Z.A. (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Bahasa Arab Tujuan Khas atau Arabic for Specific Purposes (ASP) merupakan cabang Disiplin Linguistik Terapan yang mempunyai lapangan dan bidang yang pelbagai, seperti: Bahasa Arab Pelancongan, Bahasa Arab Diplomat, Bahasa Arab Pengajian Islam (AIS: Arabic for Islamic Studies) dan sebagainya. AIS adalah disiplin ilmu yang berkaitan dengan Syariat Islam, Usuluddin dan pengajian Al-Quran dan Al-Hadith. Bahasa Arab dan Pengajian Islam adalah dua istilah yang sinonim, kerana medium penyampaian disiplin tersebut adalah Bahasa Arab. Dengan demikian, keperluan AIS semakin mendesak dalam kalangan pelajar atau institusi yang bertujuan memudahkan pemahaman dan pembelajaran dalam bidang Pengajian Islam. Kajian ini bersifat kuantitatif dan kualitatif yang mengguna instrumen soal selidik dan interview terhadap 10 tenaga pengajar dan dua kumpulan pelajar tahun akhir bagi kursus yang berkaitan dengan Pengajian Islam untuk mendapatkan data “keperluan” (Needs) dan autentiknya. Data menunjukkan bahawa keperluan terhadap AIS samada dari kalangan pelajar atau pensyarah adalah amat tinggi dan mendesak. Dengan demikian, penyelidik mencadangkan agar Bahasa Arab untuk tujuan Pengajian Islam perlu di perkenalkan di peringkat universiti.