Pengaruh Kefahaman Dan Pengamalan Islam Dalam Meningkatkan Prestasi Kerja Di Organisasi - Khatijah Othman; Siti Nurbaya Ismail; Shahrul Hafifi Mohd Fuad; Masni Md Hasim; Fadhilah Othman; Muhammad Rahmat Abdullah; Norwini Zaidi; Nur Adlina Addenan; Nik Nadian Nisa Nik Nazli (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Kajian berkenaan dengan pengaruh kefahaman dan pengamalan Islam adalah sangat penting untuk mengenal pasti bagaimana ajaran Islam boleh menjadi asas untuk peningkatan dalam prestasi kerja. Kajian ini adalah tertumpu kepada pegawai profesional dan pentadbiran dalam sebuah Institusi Pendidikan Tinggi Awam. Kaedah penyelidikan yang digunakan adalah kuantitatif. Analisis dilakukan dengan mengguna kaedah Structural Equation Modeling (SEM) dengan bantuan software PLS versi 2. Hasil dapatan kajian menunjukkan terdapat hubungan yang positif diantara pengamalan Islam dengan prestasi kerja. Ia menggambarkan kakitangan dalam sesebuah organisasi terutamanya organisasi yang berteraskan Islam perlulah mengamalkan ajaran Islam dengan lebih tulus bagi meningkatkan prestasi kerja yang cemerlang.