Hubungan Sunnah Rasullullah S.A.W. Dalam Amalan Berkongsi Makanan Menggunakan Dulang Dengan Tahap Kekenyangan - Abu Bakar, I.; Hashim, N.A.; Mohd Tamrin, H.N.; Abbas, R. (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Berkongsi makanan di dalam dulang adalah sunnah Rasulullah S.A.W. Kajian ini dijalankan untuk mengenalpasti hubungan antara kaedah berkongsi makanan di dalam dulang dengan tahap kekenyayang. 108 dan 120 responden telah dipilih secara rawak berstrata daripada populasi kajian berdasarkan jantina dan umur. Tahap kekenyayang diukur menggunakan skala Likert 1- 5 dan data kajian ini dianalisis menggunakan Perisian Statistik untuk Sains Sosial (SPSS) versi 21. Hasil analisis menunjukkan hubungan yang negatif dan sederhana (r=0.37) antara tahap kekenyayang dengan beberapa individu yang berkongsi makanan di dalam dulang, dan menunjukkan hubungan yang positif pada tahap rendah (r=0.28) di antara tahap kekenyayang dengan pembahagian makanan. Makanan yang dibahagikan kepada 4 bahagian adalah mencukupi untuk dikongsi oleh 6 orang yang menunjukkan tahap kekenyayang yang sederhana