The Sustainable Growth Rate Of Firm In Malaysia: A Panel Data Analysis - Rahim, N.; Badrul Munir, M. (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Kajian ini menganalisis kesan indikator kewangan sebagai faktor utama kadar pembangunan mampan dengan menggunakan data bagi tempoh 2005-2015. Kadar pembangunan mampan adalah pembolehubah bersandar, manakala empat pembolehubah tidak bersandar adalah nisbah hutang kepada ikuiti, nisbah pembayaran dividen, margin keuntungan dan nisbah perolehan aset. Tiga model berlainan iaitu Ordinary Least Squares (OLS), Random Effect Model (REM), dan Fixed Effect Model (FEM) telah digunakan bagi tujuan analisis. Kajian ini mengumpulkan data daripada 8 sektor organisasi di Malaysia selama 11 tahun menggunakan analisis panel data. Panel data seperti Breusch-Pagan LM test, and Hausman test. Heteroscedasticity, Modified Wald test for group wise heteroscedasticity, the Wooldridge serial correlation test akan digunakan di dalam kajian ini. Hasil kajian menunjukkan tiga model iaitu nisbah hutang kepada ikuiti (DTER), nisbah pembayaran dividen (DPR), margin keuntungan (PM), dan jualan kepada aset (STA) menunjukkan impak yang positif ke atas kadar pembangunan mampan. Kajian ini memberi sumbangan kepada kajian terdahulu dengan memberikan pengetahuan tentang amalan kadar pembangunan mampan di organisasi.