Malay Medicinal Practices And Prophetic Foods For Treating The Four Types Of Illnesses Most Commonly Found In The Bottom Billion Population: A Preliminary Review In The Usage Of Nigella Sativa (Black Seed) In Malay Manuscripts Found In Malaysia - MOHD 'AZMI BIN MOHD RAZIF; Sempo, M.W. (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Kertas ini bertujuan untuk mengenengahkan cara perubatan Melayu dalam merawat empat penyakit umum dalam golongan termiskin dunia (bottom billion) iaitu gastroenteritis, jangkitan cacing, anemia, dan letih lesu. Skop utamanya akan merungkai penemuan awal daripada 20 manuskrip perubatan Melayu yang tidak diterbitkan. Kajian ini memfokuskan kepada jintan hitam sebagai bahan utama dalam pemeliharaan kesihatan. Jintan hitam dalam tradisi Islam membuat titik perubahan yang signifikan dalam bidang perubatan kerana Nabi Muhammad telah mengesyorkan penggunaan jintan hitam sebagai ubat untuk semua penyakit kecuali mati. Strategi carian manuskrip Melayu lama telah dibangunkan untuk mengimbas katalog-katalog manuskrip Melayu yang relevan. Manuskrip fizikal kemudiannya dianalisa berdasarkan rawatan yang berkaitan untuk penyakit-penyakit di atas. Perskripsi perubatan yang berkaitan telah ekstrak, ditransliterasikan dan diterjemahkan untuk analisis. Justeru, jintan hitam adalah salah satu bahan dominan yang digunakan dalam perubatan Melayu seperti yang disebutkan dalam manuskrip tertulis.