Wakaf Masjid Secara Bertempoh di Singapura Menurut Perspektif Syariah - Ahmad Al Jafari, S. M. A. T. (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Masjid adalah sebuah bangunan yang mempunyai kesucian, sehingga mana disyaratkan bagi sesebuah masjid hendaklah ia terlepas dari hak milik sesiapa dengan di wakafkannya hanya untuk Allah Taala. Akan tetapi keperluan Singapura terhadap tempat dan tanah untuk memastikan ia terus membangun dan maju serta dapat melaksanakan dasar ekonomi yang berasaskan perubahan dari masa ke semasa menjadikan setiap masjid yang berada di dalam pulau ini dihadkan dengan waktu atau tergantung dengan undang-undang yang membolehkan kerajaan mengambil alih masjid tersebut pada bila-bila masa. Kedua-dua pekara itu dengan jelas melanggar asas hukum wakaf yang mensyaratkan agar mana wakaf itu mestilah berkekalan dan tiada tergantung dengan sebarang syarat. Oleh yang demikian kertas kerja ini bertujuan membincangkan sejauh manakah sesebuah bangunan yang terhad dengan waktu tertentu, harus dianggap sebagai masjid pada pandangan fiqh Islami. Pendekatan deskriptif dan induktif telah diguna pakai dalam metodologi kajian ini untuk mengumpul pendapat ulama, serta hujah-hujah mereka. Manakala pendekatan analitikal dan kritikal pula digunakan bagi membincangkan pandangan para ulama serta hujah-hujah mereka untuk mencari pendapat yang paling dekat dengan kebenaran serta menjaga kepentingan dan maslahat masyarakat Islam Singapura. Dapatan kajian menunjukkan bahawa tiada kesepakatan di antara fuqaha bahawa masjid itu mesti didirikan di atas tanah yang diwakafkan, yang mana ini menjadikan masjid di Singapura sah dianggap sebagai masjid dengan menggunakan pendapat yang mengharuskan ia dibina di atas tanah yang disewa di samping pendapat yang mengharuskan hamparan atau tikar dijadikan sebagai masjid.