Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan di Malaysia: Peranan dan Relevansi Penubuhannya - Ikhlas Rosele, M. I. (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Kewujudan Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan (MJF) merupakan satu perkembangan yang positif dalam institusi fatwa. Namun, wujud kekeliruan kedudukan dan peranan sebenar institusi tersebut dalam kalangan masyarakat. Oleh itu, kajian ini akan menjelaskan kedudukan dan peranan MJF dan menganalisis relevansi penubuhannya di Malaysia. Kajian dilakukan menggunakan pendekatan kualitatif yang mana data-data perpustakaan digunakan sepenuhnya. Kajian mendapati MJF mempunyai peranan yang penting di Malaysia, bahkan penubuhannya mampu menyelaraskan fatwa antara institusi-institusi fatwa negeri dan ia mampu memainkan peranan pengeluar fatwa bagi persekutuan.