Pengagihan Sumber Perubatan Terhad Dalam Menangni Pandemik Covid-19:Prinsip Keadilan dari Perspektif Bioetika dan Sharia'ah - Fadhlina Alias; Syaryanti Hussin (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Pada penghujung tahun 2019, dunia digemparkan dengan penemuan strain coronavirus baru (SARS-CoV-2) yang dikenalpasti sebagai punca wabak absah yang bermula di China, yang kemudiannya dinamakan COVID-19. Wabak yang telah diisytiharkan sebagai pandemik oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia ini menjejaskan dan memberi impak yang signifikan terhadap kelangsungan sesebuah negara bukan sahaja dari aspek perkhidmatan perubatan dan penjagaan kesihatan, tetapi juga dari segi kestabilan ekonomi, pengurusan kewangan dan keselamatan sosial. Rawatan pesakit COVID-19 melibatkan kos yang tinggi dan sumber yang terhad, terutamanya pesakit-pesakit kritikal yang memerlukan alat bantuan pernafasan. Oleh itu, pengamal perubatan berhadapan dengan isu-isu yang kompleks tentang kewajaran pengagihan sumber yang terhad kepada pesakit yang berhak. Makalah ini bertujuan untuk mengupas konsep keadilan dalam pengagihan sumber perubatan dari sudut pandangan bioetika dan bagaimana Islam menangani isu tersebut. Kajian ini mengaplikasi metode kualitatif iaitu analisa doktrin yang merujuk kepada sumber-sumber utama dan sekunder berkaitan prinsip keadilan di dalam etika perubatan moden dan dari sudut pandangan sharīcah. Hasil kajian mendapati bahawa terdapat persamaan di antara kedua-dua perspektif tersebut, antaranya justifikasi pengagihan sumber perubatan yang terhad berkait rapat dengan pertimbangan tentang rawatan perubatan yang tidak membawa apa-apa manfaat (futile treatment).